De geschiedenis van kleding, kostuums, klederdracht en textiel

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van kleding, kostuums, klederdracht en textiel.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 32
: Kempenkmuseum De Acht Zaligheden
Dit streekmuseum laat het agrarische leven zien van ca. 1850 tot ca. 1950 zoals dat werd geleefd in de Brabantse streek De Kempen, en dan vooral op dat gedeelte dat 'De Acht Zaligheden' genoemd wordt.
Museum | Eersel
: Fries Museum
In het Fries Museum is de rijkdom van het verleden van Friesland zichtbaar: de schoonheid van het 17de-eeuwse Friese zilver, de statige portretten uit de 16de en de 17de eeuw, de modieuze Friese kostuums, de 18de-eeuwse stijlkamers van het Eysingahuis en het mysterie van Mata Hari.
Museum | Leeuwarden
: Huizer Museum het Schoutenhuis
Het Huizer Museum Het Schoutenhuis is een prachtig cultuurhistorisch museum, dat de geschiedenis van Huizen in beeld brengt, bewaart en beheert. Daarnaast is er ook ruimte voor hedendaagse kunst.
Museum | Huizen
: Stedelijk Museum de Lakenhal
Het Stedelijk Museum De Lakenhal is gevestigd in een historisch gebouw uit 1640 en is al sinds 1874 museum. Daarvoor werd er het Leidse laken gekeurd en kwamen de gouverneurs en staalmeesters van de lakennijverheid bijeen. Herinneringen aan de textielnijverheid zijn, naast veel andere onderwerpen, te vinden in de historische collectie van dit museum
Museum | Leiden
: Marker Museum
Het museum is gehuisvest in zes historische woningen in het centrum van voormalig eiland Marken. Een deel van die huizen is ingericht zoals een Marker vissersfamilie er tot ongeveer 1932 woonde. Daarnaast is er een textielcollectie, een verzameling van Marker Klederdrachten, schilderijen en Marker schilderwerk van de schilder Jan Moenis.
Museum | Marken
: Museum van Urk, Het Oude Raadhuis
Tot 1939 was Urk een eiland in de Zuiderzee en in het museum kunt u een beeld krijgen van de wijze waarop de Urkers geleefd hebben. Van de strijd om te overleven als armoedige eilandbewoners, tot een redelijke welstand die ze nu hebben als bewoners van een "eiland" aan de vaste wal. Ook klederdracht en dialect krijgen de aandacht.
Museum | Urk
: Nederlands Textielmuseum
In de 'Wollendekenfabriek' laten het museum met werkende machines zien hoe er vroeger textiel geproduceerd werd. Hoe de mensen het werken in de textiel ervaren hebben, is ook te zien en vertellen ze zelf. Als bezoeker bent u ook getuige van het hele creatieve proces van textielmaken: het proces tussen schets en product is ook 'in werking' te zien.
Museum | Tilburg
: Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is een museum dat met een collectie van ruim 3500 tassen en accessoires de geschiedenis van de westerse damestas laat zien. Tassenmuseum Hendrikje is een museum dat met een collectie van ruim 3500 tassen en accessoires de geschiedenis van de westerse damestas laat zien in een fraai grachtenpand in Amsterdam. In de museumwinkel zijn ook hedendaagse ontwerpen te koop.
Museum | Amsterdam
: Oyfo Techniekmuseum
De vaste collectie van Oyfo Techniekmuseum beslaat zes themalijnen: Textiel, Machine- en werktuigbouw, Elektrotechniek, Telecommunicatie, Procestechniek en Radar & Detectie. Het thema duurzaamheid wordt op interactieve wijze vertaald in de E-missionzaal. Op de bovenste verdieping van het museum bevindt zich het Spel der Techniek: een uitdagende en interactieve (technische) ontdekkingszaal.
Museum | Hengelo
: Weverij Geldrop
Om de herinnering aan een bewogen textielverleden in Z.O. Brabant levend te houden, werd in 1983 het Weverijmuseum gesticht. Het museum is nu gevestigd in de oude spinnerijhal van Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel & Zoon. In het museum wordt alles rond het weven uitgelegd en worden nog steeds stoffen geweven.
Museum | Geldrop
: Klederdracht en Visserijmuseum Spakenburg
In dit museum vindt u alles over klederdracht en cultuur van Bunschoten-Spakenburg. De collectie klederdracht laat originele dooppakken tot huwelijksdracht en rouwkleding zien. Daarnaast worden er zo'n 20 scheepsmodellen tentoongesteld van botters, zowel 'hoekers' en 'kulers' als schepen voor de staandewandvisserij.
Museum | Bunschoten
: Vlasbewerkingsmuseum It Braakhok
Het bewerken van vlas tot linnen wordt in Nederland nauwelijks meer gedaan, maar wel in dit museum! Naast demonstraties zijn er gereedschappen en materialen te zien die bij het bewerken van vlas nodig zijn.
Museum | Ee
: Centraal Museum Utrecht
Het Centraal Museum in Utrecht bestaat al sinds 1838. Het bezit oude, moderne en toegepaste kunst evenals historische mode en een collectie Utrechtse stadsgeschiedenis, waaronder recente Romeinse vondsten. Het Centraal Museum bezit verder de grootste collectie Rietveld-ontwerpen in de wereld en beheert het Dick Bruna huis en Landhuis Oud-Amelisweerd.
Museum | Utrecht
: Museum Vekemans
Dit museum heeft bijzonder collecties. De eerste is de collectie van het wasch- en strijkmuseum. Deze laat de geschiedenis zien van de gewone huishoudelijke klussen zoals wassen en strijken. Voorheen hoorde daar ook het bleken nog bij. Ten tweede is er de collectie Brabant Goedgemutst. Deze collectie laat zien hoe vroeger mutsen en poffers werden gemaakt en hoe elke streek weer andere varianten droeg.
Museum | Boxtel
: Nabershof Emmen
Deze in 1681 gebouwde Saksische boerderij is een van de best bewaard gebleven panden in Emmen. De Nabershof is eigendom van de Drentse Vereniging 't Volk van Grada, die het interieur heeft voorzien van ondermeer authentieke gebruiksvoorwerpen en klederdrachten.
Museum | Emmen
: Het Wevershuisje Almelo
In het Wevershuisje is permanent de expositie 'Van vlas tot linnen' te zien, met o.a. een 300 jaar oud weefgetouw, spinnewielen en oude gereedschappen. Er worden met regelmaat demonstraties gegeven van oude ambachten zoals weven, spinnen, kantklossen en zijde schilderen.
Museum | Almelo
: Oudheidkamer Buisjan
Buisjan is een klein boerenhuisje, genoemd naar zijn laatste bewoner, 'Buisjan' en doet thans dienst als oudheidkamer. Naast een kleermakerij vindt je hier een stoffen- en een kledingwinkeltje, waar Twentse kleding uit grootmoeders tijd te zien is. Er is een jaarlijkse wisselexpositie, bijvoorbeeld over kinderspeelgoed, de barbier of de schoenmaker. Verder is er een snoepwinkeltje.
Museum | Enter
: Museumboerderij Eungs Schoppe
Het leven op de boerderij in vroeger tijden is te zien in deze museumboerderij. Bijzonder is het accent dat wordt gelegd op de textiel: het maken van linnen uit vlas, merklappen, mutsen en klederdracht.
Museum | Markelo
: Streekmuseum Ommen
Dit museum is gevestigd in een molen en een tolhuis. Het toont een aantal oude interieurs: een schoolinterieur, een huiskamertafereel en een oudsaksische boerenkeuken. Verder klederdrachten en sieraden en gebruiksvoorwerpen. Tenslotte is er de collectie Höfker, etsen en pentekeningen waarvan het merendeel Ommen en omgeving tot onderwerp hebben.
Museum | Ommen
: Rijssens Museum
Het Rijssens Museum heeft zijn collectie in een oude havezate tentoongesteld en toont vooral de geschiedenis van Rijssen. Er zijn archeologische vondsten, voorwerpen uit de landbouw en oude ambachten, voorwerpen van turfsteken en handel. Rijssen heeft een deel van haar voorspoed te danken aan de jute-industrie. Een aantal machines uit de spinnerij zijn er dan ook te bekijken.
Museum | Rijssen
: Veluws Museum Nairac
Dit museum is genoemd naar voormalig burgemeester van Barneveld, Nairac. Hij legde een collectie aan van Veluwse archeologie en klederdracht. Ook voorwerpen uit een opgegraven compleet Middeleeuws dorp en informatie over de Barneveldse held Jan van Schaffelaar zijn te zien.
Museum | Barneveld
: Museumboerderij De Bovenstreek
Naast allerlei gebruiksvoorwerpen uit het huishouden en het boerenbedrijf beschikt het museum over een complete klederdrachtcollectie uit de omgeving van Oldebroek, in de noordoostelijke punt van de Veluwe. Het dagelijks leven in het verleden van deze streek is goed te zien in dit museum.
Museum | Oldebroek
: Stadsmuseum Harderwijk
De collecties van dit museum zijn gegroeid rond de thema's Archeologie, Stadsgeschiedenis, Gelderse Academie (de Universiteit van Harderwijk), de Gelderse Munt, het Koloniaal Werfdepot, een Belgisch Interneringskamp, de Zuiderzeevisserij en Klederdrachten.
Museum | Harderwijk
: Gemeentemuseum Den Haag
Het Haagse gemeentemuseum heeft een belangrijke collectie mode en kleding. Daarnaast zijn er veel historische instrumenten, prenten, kunstnijverheid en Haagse stijlkamers te zien. Het museum is gevestigd in een gebouw van architect Berlage.
Museum | Den Haag
: Museum de Opkamer
Dit museum toont klederdrachten uit verschillende delen van Nederland deels in de omgeving waarin ze werden gedragen. Bijvoorbeeld een Gelderse woonkeuken met bedstee, een Veluwse kraamkamer en een Staphorsterkamer. Daarnaast een collectie oud speelgoed.
Museum | Warnsveld
: Museum Het Vlasschuurken
In het museum wordt met authentieke werktuigen en authentieke machines de vlasbewerking gedemonstreerd. De complete bewerking van vlas tot linnen wordt getoond, zoals die tot circa 50 jaar geleden nog op kleine schaal werd uitgevoerd.
Museum | Koewacht
: Museum De Kantfabriek
Als u het museum binnen komt, wandelt u letterlijk de geschiedenis in. U waant zich in de textielindustrie van de vorige eeuw. Ratelende machines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt. Tegelijkertijd is daar de verrassend moderne museumpresentatie over textiel en de textielindustrie in Horst en omgeving.
Museum | Horst
: Het Waalres museum
Een bijzonder museum dat een enorme collectie oud damast bezit. De collectie omvat meer dan 3000 verschillende soorten van deze kostbare en bijzonder geweven stof. Daarnaast heeft het museum een grote collectie kerststallen. Ook het erfgoed van Waalre en zijn inwoners is te zien.
Museum | Waalre
: In den Halve Maen
In den Halve Maen is het kleinste museum op Voorne-Putten. Er is veel te zien op het gebied van oude kruidenierswaren, blikverpakkingen en tabaksartikelen. Verder is er een hoedenverzameling te bekijken.
Museum | Rockanje
: Ouddorps Raad- Polderhuis
Het oude raad- en polderhuis van Ouddorp is nu een museum. Er is aandacht voor de geschiedenis van het dorp en het ontstaan van het landschap. Ook de bewoners van de streek krijgen de aandacht: de geschiedenis van visserij, het dialect en de klederdracht van Ouddorp laten deze zien.
Museum | Ouddorp
: Weverijmuseum Geldrop
Het Weverijmuseum is in 2018 ingrijpend vernieuwd. Naast de veelal oude textielmachines, die nog steeds door vakmannen worden bediend, wordt het verhaal verteld van de textielindustrie en de betekenis ervan voor Geldrop-Mierlo. In de filmzaal draaien korte films over het weven door de eeuwen heen en vijf personages uit die tijd vertellen over het weven en hun leven eind 19e eeuw.
Museum | Geldrop
: Museum Het Leids Wevershuis
Dit museum is een museumwoning: het toont het huis en de inrichting van het huis van een Leidse textielarbeider. Het heeft dus geen collectie en is ook niet van plan die te vormen. Wel zijn er gemiddeld 6x per jaar tijdelijke exposities van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Soms worden er workshops georganiseerd in het kader van zo'n expositie (bijv. door de kunstenaar) of naar aanleiding van een evenement.
Historisch gebouw | Leiden

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

Boektip

Meer geschiedenis? Kijk eens bij BOL.com naar dit boek:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood